Lawenda pośrednia Provence
Provence jest to jedna z bardziej znanych odmian lawendy pośredniej (lavandula x intermedia, czasami potocznie zwana lawandyną). Mimo iż nazwa jednoznacznie kojarzy się z Prowansją to odmiana ta pochodzi z Kanady gdzie odkryto ją w latach pięćdziesiątych XX wieku.
ROZMIAR Krzew (bez łodyg kwiatowych) rośnie bardzo duży. W naszej kolekcji zajmuje drugie miejsce pod względem wielkości, ustępując tylko odmianie Grappenhall. Liście osiągają wielkość nawet do 6-7cm przy szerokości 6-8mm. Kłos ma długość 6-8cm i jest dosyć gruby. Roślina wraz z kłosami dorasta do 1 metra. Jej pokrój to nie klasyczna półkula gdyż łodygi ma dosyć sztywne i wzniesione pionowo do góry, kształt ma zatem zbliżony do litery V. Liście nawet u dorosłych roślin są intensywnie zielone, szczególnie wiosną. Zdrowe rośliny wyglądają bardzo efektywnie zatem już od samej wiosny. Im bliżej jesieni tym liście robią się bardziej szarawe ale jest to roślina zimozielona więc może być ozdobą ogrodów całym rokiem. KOLOR PĄKÓW I KWIATÓW Tu niestety odmiana Provence nie zachwyca. Pąki w przeciwieństwie do typowego fioletu lawend mają przewagą zieleni z którego ledwo przebija jasny fiolet. Po zasuszeniu pąki te stają się szare i zupełnie tracą efektywność. Jeśli pąkom pozwolimy rozkwitnąć zobaczymy jasno fioletowe płatki. ZAPACH, KWITNIENIE Zapach Provence jest bardzo ładny mimo iż nie jest tak intensywny jak przemysłowo uprawianych odmian Grosso, Abrialli i innych. Kwitnie od lipca do sierpnia. Jak u większości lawend pośrednich powtarzanie kwitnienia jest praktycznie nieistotne. PRZYCINANIE Ponieważ ta odmiana rośnie intensywnie zatem koniecznie trzeba ją przycinać. Młodsze rośliny przycinamy pierwszy raz obcinając kwiaty (lipiec-sierpień) i drugi raz na jesieni formując kształt bliski półkuli. U starszych roślin można pominąć drugie cięcie jeśli po obcięciu kwiatów roślina ma pożądany kształt. Cięcie wiosenne nie jest wymagane. CHOROBY Duże, zielone, żywe liście Provence mają też swoje wady. Jest ona bardziej narażona na choroby grzybowe niż inne lawendy pośrednie. ZIMOWANIE W mroźne zimy wymaga okrycia a mimo to może przemarzać co zdarzyło się u nas w długą aczkolwiek niezbyt mroźną zimę 2016-17r. Temperatury w zasadzie nie przekraczały -15 stopni lecz chłód utrzymywał się nieustannie ponad miesiąc. Roślina może przemarznąć cała lub tylko jej część, którą należy na wiosnę usunąć. ZASTOSOWANIE My tą odmianę używamy głównie do wyrobu wrzecion oraz jako lawendę kulinarną. Ze względu na małą zawartość kamfory nie jest używana przemysłowo do produkcji olejku. Kolor pąków także dyskwalifikuje ją do zastosowań typowo rękodzielniczych jak suszone bukiety czy wianki. |